Grönt kort lotteri

Det gröna kortet är det mest populära och eftertraktade invandrarvisumet globalt. USCIS, United States Citizenship and Immigration Services utfärdar det gröna kortet.

Det finns olika sätt att använda för att få ett grönt kort. Vissa metoder inkluderar att skaffa ett jobb, familj eller som flykting, men alla faller inte under dessa kategorier.

Väntetiderna kan vara mycket långa och tröttsamma om du kvalificerar dig under anställningskategorin. Men tack vare Green Card Lotteriet är det ljus i slutet av tunneln. Vem som helst kan delta i grönt kortlotteriet och vinna om de har tur.

USA:s gröna kort ger innehavaren av permanent visumvistelse och arbetar i USA. För att lägga till dessa förmåner får du nästan alla rättigheter för en amerikansk medborgare.

Jämfört med andra visum skiljer sig det gröna kortet genom att innehavaren får en oberoende identifieringshandling.

Vilka är fördelarna med att ha ett grönt kort?

Att vara bland de mest eftertraktade immigrationsvisumen i världen, innehavare av det gröna kortet ;

 • Njuter av inträde i USA obegränsat antal gånger
 • Bor i USA utan begränsningar
 • Innehar sitt tidigare medborgarskap
 • Efter att ha bott i staterna i tre till fem år kan du ansöka om amerikanskt medborgarskap

Om du får en jobbmöjlighet;

 • Du behöver inget arbetsvisum
 • Du är fri att välja din arbetsgivare
 • Du kan byta arbetsgivare och till och med anställningsavtal på obestämd tid utan problem
 • Du får bara ett fåtal strikta arbetskrav jämfört med andra icke-amerikanska medborgare

Att få specifika tillstånd som företagslicenser blir enklare och snabbare om du vill vara egenföretagare.

Studenter som lyckas få ett grönt kort kommer att få en chans att studera i USA utan studentvisum. De kan få en sänkning av studieavgifterna till 80 %.

Vilka är chanserna att vinna på lotteriet?

Om du är en icke-medborgare kan du få ett grönt kort genom Diversity Immigrant Visa Program (DV-programmet). Detta program tillåter miljontals människor att delta i lotteriet varje år. Av detta enorma antal vinner cirka 50 000 personer på lotteriet!

Detta program är “Green Card Lottery” eller “DV Lottery” eftersom vinnarna kommer ut från en dragning.

Medborgare från länder med en historia av låga immigrationssiffror till USA har bäst chans att vinna. Så du kanske är bland de lyckliga 50 000 människorna över hela världen, misströsta inte.

Under räkenskapsåret 2021 ansökte mer än 23 miljoner människor över hela världen om grönt kortlotteriet. Vinnarna var de första 50 000 personerna som registrerade ett inlägg.

Anledningen till att programmet drar över 50 000 namn är;

 1. Inte alla utvalda individer börjar ansöka om det gröna kortet omedelbart
 2. Vissa av de utvalda sökandena kan börja ansökningsprocessen utan att slutföra den

Vem är berättigad till DV Green Card Lottery?

Registrering till DV-programmet är öppen för varje person i hela världen. Du måste dock uppfylla följande krav:

 1. Det fungerar bäst om du är medborgare i ett kvalificerat land från födseln

För att delta i DV Green Card Lottery måste ditt ursprungsland ha en låg immigrationsgrad till USA. Personer födda i stater med hög immigration till USA kan inte delta i detta lotteri.

Notera:

Grunden för att bestämma behörighet är endast ditt födelseland, inte aktuellt medborgarskap.

Om ditt hemland är bland följande kan du inte delta i årets DV-program:

 • Bangladesh
 • Kanada
 • Brasilien
 • Colombia
 • Kina, som inkluderar Hong Kong SAR
 • Mexiko
 • Jamaica
 • Indien
 • Haiti
 • Dominikanska republiken
 • Nigeria
 • El Salvador
 • Peru
 • Honduras
 • Sydkorea
 • Filippinerna
 • Pakistan
 • Vietnam
 • Venezuela
 • Storbritannien, förutom Nordirland

Om du är född i ett olämpligt tillstånd kan det finnas undantag för att du ska kvalificera dig för DV-programmet om;

 • Du har en make som är född i ett berättigat land. Du kan göra anspråk på din makes födelsestat som ditt berättigade land. Men ni måste se till att ni båda är på dubblettposten och planerar att resa in i USA samtidigt.
 • Om du är född i en icke kvalificerad stat kan du göra anspråk på födelselandet för någon av dina föräldrar. Ingen av dem måste ha varit bosatt i ditt födelseland vid tidpunkten för din födelse. Dina föräldrars födelseland ska gälla, förutsatt att det är en berättigad stat.
 1. Arbetslivserfarenhet eller utbildning
 1. Utbildning

För att kvalificera dig till DV Lottery måste du ha genomfört en amerikansk gymnasieutbildning eller en utländsk motsvarighet.

 1. Arbetserfarenhet

Du måste ha arbetat i dessa kvalificerade yrken i minst två år under de senaste fem åren.

När du deltar i DV Lottery behöver du inte bevisa att du uppfyller dessa krav. Efter att ha vunnit lotteriet och ansökt om det gröna kortet kommer en konsulär tjänsteman att begära dessa bevis.

Om du inte uppfyller kraven ovan, ansök inte till det här programmet.

Ansöker om DV Green Card Lottery

Först och främst finns inte pappersanteckningar längre. Annars, om du uppfyller behörighetskriterierna, ansök i elektroniskt format.

Den officiella statliga webbplatsen för gratis inträde i US DV Lottery är www.state.gov . När anmälan öppnar kan du endast ansöka en gång per år. Du riskerar att få dina lottoansökningar kastade om du gör flera ansökningar.

Beroende på en individuell situation kommer stegen du tar när du ansöker om ett grönt kort att variera. Men de flesta sökande går igenom denna allmänna process;

 1. Lämna in en invandraransökan om du är berättigad. Någon annan kommer att lämna in invandraransökan å dina vägnar om du inte gör det.
 2. USCIS kontrollerar framställningen och kan eventuellt inte godkänna den. Om USCIS godkänner det, och det finns en visumchans i din kategori, ansöker du om det gröna kortet. Du kan ansöka via USCIS, US Department of State eller en dedikerad lotteriwebbplats.
 3. Boka en biometrisk tid. Du kommer att tillhandahålla dina fingeravtryck, passfoton och en signatur.
 4. Gå på en intervju
 5. Få en dom på din gröna kort-ansökan.

När äger Green Card-lotteriet rum?

Det finns alltid en ny onlineregistreringsperiod varje år. Det sker vanligtvis på hösten, från början av oktober till november.

Så snart anmälan öppnar bör du registrera dig. Om du väntar till sista stund riskerar du att missa på grund av den stora webbplatstrafiken.

Du kommer att få ett bekräftelsenummer när du avslutar onlineansökan. Du kan kontrollera statusen för din ansökan på www.dvlottery.state.gov med hjälp av numret. Gör det så tidigt du kan.

Det nuvarande lotteriet är 2022 Green Card-lotteriet. Lotteriets namn och år då det hålls skiljer sig åt. Till exempel har det nuvarande DV-lotteriet (2022) namnet DV-2024. Detta innebär att vinnare måste få sina gröna kort senast det sista datumet för räkenskapsåret 2024.

Giltighetstid för det gröna kortet

Ett grönt kort är giltigt hela livet. Men immigration kan återkalla det under vissa omständigheter. Du måste dock förnya Permanent Resident Card vart tionde år, precis som ett identitetskort. Om du inte förnyar ditt uppehållskort riskerar du att betala böter.

DV Lottery Status Check

Komma maj 2022; du kan bekräfta ditt resultat för DV-2023 med deltagarstatuskontrollen. Du kan kontrollera statusen för ditt DV-2023 Green Card Lottery om du ansökte före den 9 november 2021 .

Du kan kontrollera utrikesdepartementets webbplats på www.dvlottery.state.gov . Kolla så snart du kan.

Vad du ska göra om du “vinner” DV Visa Lottery

Har du vunnit DVs gröna kortlotteri? Om ja, du har precis passerat de inledande stadierna; det finns fortfarande mer att göra.

Att vinna på lotteriet garanterar dig inte ett direkt grönt kort. Den amerikanska regeringen avslöjar ofta fler vinnare än gröna kort för sitt värde. Så du bör följa upp snabbt innan utbudet av gröna kort tar slut.

Det är ett mycket avgörande arbete som ligger framför, det vill säga att fylla i ansökningsformulär, intervjun mm.

Efter att ha vunnit på lotteriet finns det steg du måste följa, beroende på var du bor.

Om du bor utanför USA, besök närmaste amerikanska konsulat för mer information. Konsulatet kommer att informera dig när du ska fortsätta ta nästa steg i ansökan.

Om du bor i USA kan du behandla din gröna kortinformation via USCIS.

Ibland missar de sökande visummöjligheten på grund av förseningar i immigrationsavdelningen. Om du valts i DV-lotteriet bör du anlita en immigrationsjuridisk expert för att hjälpa dig.

Notera:

Du måste bevisa att du kommer att ta hand om dina ekonomiska behov medan du vistas i USA. Sökande som har vunnit grönt kortlotteriet kan ha svårt att bevisa detta.

Sammanfattning

Att ansöka om grönt kort är kostnadsfritt. Om du ansökte om ditt gröna kort via andra vägar, skulle det inte skada att ansöka om lotteriet också.

Lika mycket som det är ett lotteri har det stränga regler. Läs och förstå reglerna som anges i instruktionerna innan du ansöker.

Se upp för bedrägerier som kan skicka dig falska e-postmeddelanden om att du har vunnit grönt kortlotteriet. Skicka aldrig pengar till personer som skickar dig e-postmeddelanden som hävdar att du har vunnit.