Visum till Australien

Australien är hemmet för Great Barrier Reef, det ikoniska Sydney Opera House, den berömda Australian Outback och många nationalparker, stränder, kasinon och orter. Inte konstigt att tusentals brittiska turister besöker Australien varje år. Om du planerar din semester till Australien, här är viktig information om visum till Australien.

Vad är Australien visum?

Det visum till Australien är ett dokument som är elektroniskt kopplat till ditt pass så att du kan resa till Australien. Den finns i två varianter, eVisitor och Electronic Travel Authority (ETA) visum, som du båda får via e-post efter att du har fått din ansökan. Du kan skriva ut ditt Australien-visum eller presentera det på din smartphone, surfplatta eller bärbara dator när du reser.

Det australiska visumet är endast tillgängligt för besökare som reser för turism eller affärsaktiviteter och inte sysselsätter. Resenärer som vill resa till Australien för ett kortvarigt arbetsengagemang bör ansöka om visum för tillfälligt arbete eller arbetsvisum.

Typer av Australien visum

Vilken typ av Australien visum du behöver beror på vilken aktivitet du vill göra i Australien och din nationalitet. De viktigaste typerna av australiska visum är

 1. Turist visa
 2. Affärsvisum.

Det australiska turistvisumet är perfekt för fritid och för att besöka vänner eller familj. Australiens affärsvisum är perfekt för affärsförfrågningar, möten, konferenser och utbildningsworkshops som är kortare än 3 månader.

Beroende på din nationalitet kan du kvalificera dig för ett visum för eVisitor eller ett ETA-visum. EVisitor visumet är perfekt för medborgare i landet;

 • Storbritannien
 • Irland
 • EU-länder som Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Vatikanstaten och Schweiz.

Amerikanska och kanadensiska resenärer, samt medborgare i 50 andra länder, bör istället ansöka om ETA-visering (Electronic Travel Authority). Kraven och giltigheten för både eVisitor och ETA är exakt samma, även om ansökningsprocessen för eVisitor kan vara enklare och kostar mindre än ETA.

Krav för visum till Australien

För att ansöka om Australien-visumet behöver du:

 • Minst 6 månaders giltighet på ditt pass
 • En e-postadress
 • Ett betalkort eller kreditkort för att betala behandlingsavgiften

Dessutom måste resenärer också:

 • Var utanför Australien vid tiden för sin visumansökan
 • Var fri från tuberkulos och i allmänhet god hälsa
 • Ge bevis på att du kan stödja din vistelse och återkomst ekonomiskt
 • Ha inga straffrättsliga övertygelser om en sammanlagd period på 12 månader eller mer, oavsett om du avtjänade straffet eller inte
 • Har inga andra arbetsaktiviteter än att göra företagsförfrågningar, delta i konferenser och avtalsförhandlingar
 • Har ingen skuld till den australiska regeringen
 • Avser inte att sälja produkter eller tillhandahålla tjänster till australiska konsumenter
 • Inte delta i studier längre än 3 månader

Vem behöver Australien visum?

Alla passinnehavare, oavsett ålder, behöver ett australiskt visum. Minderåriga kan resa på ditt pass, men de behöver enskilda visumansökningar. Det betyder att om du planerar att resa med din familj måste varje familjemedlem registrera en visumansökan.

Hur länge håller visum till Australien?

Det australiska visumet är giltigt i 12 månader från utfärdandedatumet och tillåter 90 dagar per besök i Australien. Det betyder att du inom 3 månader kan resa in och ut från Australien så många gånger du behöver på ett visum. Du behöver dock ett nytt australiskt visum om ditt pass upphör inom giltighetsperioden på 12 månader.

Hur lång tid tar det för ett australiskt visum?

I genomsnitt tar ditt visum för Australien fem arbetsdagar att behandla, men brådskande ansökningar kan vara klara på en timme. Dessutom tar det mindre än tio minuter att fylla i din online-viseringsansökan för Australien, eftersom endast de viktigaste identitetsuppgifterna är nödvändiga eftersom de visas i ditt pass.

Hur mycket kostar Australiens visum?

Det australiska visumet kostar £ 14,95 per person, betalas via Visa, Mastercard, American Express eller PayPal. Behandlingen börjar omedelbart efter att du har skickat in din online visumansökan. När du väl har godkänts får du en text- och e-postavisering för att ladda ner och skriva ut ditt visum eller spara det på din smartphone för att presentera det för immigrationsmyndigheter när du anländer till Australien.