Visum till Azerbaijan

Azerbajdzjan är ett land som är värt att utforska, från de spektakulära bergen till medeltida gamla städer, fantastiska kustlinjer längs Kaspiska havet, till vilda djur som du inte hittar någon annanstans i världen. Flame Towers i huvudstaden Baku är ett måste att se när de lyser efter solnedgången.

Dessutom är Azerbajdzjan värd för UEFA-EM 2020, med fyra matcher, inklusive kvartfinalen på Baku Olympic Stadium. Resenärer från Storbritannien kan besöka Azerbajdzjan för fotbollsmatcher och mycket mer med hjälp av denna information om Azerbajdzjan visum.

Vad är Azerbajdzjan visum?

Aserbajdsjan visum, även kallat ASAN-visum, är ett elektroniskt visum som tillåter kvalificerade resenärer att besöka Azerbajdzjan för kortare vistelser. ASAN-visumet tillåter inresa till Azerbajdzjan över land, hav och luft.

Azerbajdzjans visum kommer till din e-postadress, men du måste skriva ut den för att presentera för invandringsmyndigheter vid ankomsten. Om du planerar att stanna i Azerbajdzjan under längre tid eller av andra skäl som arbete och studier, ansöka om ett traditionellt visum från Azerbajdzjans ambassad i London.

Typer av visum till Azerbajdzjan

Det finns tre huvudtyper av Azerbajdzjan-visum tillgängliga idag. Det mest populära visumet är turist eVisa som är lämpligt för turism, affärsmöten, kulturutbyten, sport, medicinska, vetenskapliga, humanitära besök. Business eVisa är bättre för uteslutande affärsbesök som inte innebär anställning.

Slutligen är Azerbajdzjans visum tillgängligt på internationella flygplatser över hela världen, men det är endast öppet för besökare från utvalda länder. I skrivande stund (juni 2021) kan resenärer i Storbritannien endast kvalificera sig för Azerbajdzjans visum vid ankomsten om de har minst en biljett till en UEFA EURO 2020-match. Annars måste du ansöka om e-visum.

Krav för visum till Azerbajdzjan

Brittiska resenärer måste uppfylla följande krav när de ansöker om Azerbajdzjans visum:

 • Ett pass med minst 6 månaders giltighet kvar
 • En skannad kopia av passets biografiska sida
 • Bevis på boende, vanligtvis adressen där du kommer att bo
 • Ett betalkort eller kreditkort för visumbetalning
 • En aktiv e-postadress
 • Ett tydligt uttalande om syftet med ditt besök

Vem behöver visum till Azerbajdzjan?

Alla resenärer i Storbritannien behöver visum för att besöka Azerbajdzjan oavsett ålder. Du kan också ansöka om visum för Azerbajdzjan på andras vägnar, till exempel vänner eller familjemedlemmar, så länge deras pass och kontaktinformation är korrekt och uppdaterad. Inget visum är obligatoriskt för transitering genom Azerbajdzjan.

Hur länge varar Azerbajdzjans visum?

Azerbajdzjans visum är giltigt i 90 dagar från utfärdandedatumet och 30 dagar efter ankomsten. Det är ett enda inresevisum som du kan vid alla inresepunkter i Azerbajdzjan. Men brittiska resenärer som vill stanna i Azerbajdzjan i mer än 15 dagar måste registrera sin vistelse hos State Migration Service. Du kan göra detta med hjälp av ditt hotell i Azerbajdzjan för att vägleda dig genom registreringsprocessen. Du kan också ansöka om ett tillfälligt uppehållskort via Azerbajdzjan State Migration Service i Baku.

Hur lång tid tar det att få Azerbajdzjans visum?

Det tar vanligtvis tre arbetsdagar att bearbeta eVisa i Azerbajdzjan. Du kan dock ha det inom två arbetsdagar med snabb bearbetning eller inom 6 timmar för den snabbaste behandlingen mot extra avgifter. Det tar ungefär 20 minuter att slutföra online-ansökan om Azerbajdzjans visum från start till slut. Du måste välja syftet med ditt besök på formuläret för att avgöra vilken typ av Azerbajdzjans visum du kvalificerar dig för.

Hur mycket kostar Azerbajdzjans visum?

För standardbehandling kostar visumet till Azerbajdzjan 45 dollar, medan hastighetsbehandling 75 dollar. För den snabbaste behandlingen kommer ditt visum till Azerbajdzjan att kosta $ 105.

Extra tips

 • I skrivande stund (juni 2021) är Azerbajdzjans gränser oåtkomliga på grund av Covid-19-pandemin. Resenärer kan dock komma in i Azerbajdzjan för UEFA EURO Championship fram till 5 juli 2021.
 • Endast medborgare i kvalificerade lag i mästerskapet som spelar i Azerbajdzjan kommer att kunna delta med bevis på en biljett till matchen. Detta innebär dock att brittiska medborgare bara kan resa för mästerskapet som Wales-supportrar.
 • UEFA EURO Championship-matcher startar på Baku Olympic Stadium från lördag 12 juni 2021 till lördag 3 juli 2021.
 • Visum vid ankomst är tillgängligt för resenärer med matchbiljetter. Det är dock fortfarande bäst att ansöka om ditt visum till Azerbajdzjan i förväg online för att undvika förseningar och köer på flygplatsen.
 • Alla kvalificerade mästerskapsbesökare måste uppvisa ett negativt PCR-test som tas 48 timmar före ankomsttiden. Detta kommer att undanta dem från obligatorisk karantän vid ankomst.
 • Om du reser till Azerbajdzjan för mästerskapet genom andra länder och inte direkt från Storbritannien, behöver du ett negativt PCR-test 48 timmar före din ankomst. Annars förblir alla landgränser med Azerbajdzjan oåtkomliga.
 • Om du är en resenär i Storbritannien planerar du att ta och betala alla PCR-tester för att resa till Azerbajdzjan via en privat leverantör, inte NHS. Skriv sedan ut testresultaten om du får dem via e-post eller presenterar en papperscertifikatversion, som båda ska ha en QR-kod för snabbare godkännande vid ankomst.
 • Inga Covid-19-tester är nödvändiga för att komma in på arenan på matchdagar, men alla bör iaktta förebyggande åtgärder, som att bära masker, social distansering och sanering.
 • Massor av aktiviteter är tillgängliga före och efter mästerskapsmatcher, de flesta gratis som en del av UEFA-festivalen. Dessa inkluderar utomhusföreställningar och stadionunderhållning, som alla överensstämmer med Covid-19 förebyggande bestämmelser.
 • Du kan förlänga ditt Azerbajdzjanska visum med ytterligare 30 dagar, men du måste ansöka om förlängning minst 48 timmar innan visumet upphör att gälla. Om du ansöker för sent om förlängning kan du få med utgångspapper istället.
 • Om du försenar ditt besök men ändå tänker lämna Azerbajdzjan kan du ansöka om ett utresetillstånd så att du kan resa inom 48 timmar. Förvänta dig en böter mellan AZN 300 och AZN 400 (ca $ 177 till $ 235) och presentera kvittot när du checkar in för ditt avgångsflyg.
 • När du lämnar Azerbajdzjan i slutet av din resa måste du också ta ett PCR-test 48 timmar före avresan. Detta obligatoriska test är tillgängligt från certifierade kliniker och laboratorier samt mobila laboratorier runt Baku. Dessa mobila laboratorier är praktiskt tillgängliga utanför Baku Olympic
 • Stadium och andra platser i staden för att Championship-fans kan testas. Den genomsnittliga kostnaden är 45 EUR (cirka 55 USD) per test.

Planera din semester i Azerbajdzjan idag

Förutom festligheterna kring UEFA EURO Championships 2020 finns det mycket att utforska i Azerbajdzjan, eldlandet. Fyll din resväg med vandringsturer, sola vid kusten, prova köket och utforska tempel, gamla städer och nationalparker runt Azerbajdzjan. Klicka här för att ansöka om ditt Azerbajdzjanska visum idag.