Visa giltighet för Indien

Indien har en mångsidig kultur, språk, religion, högtider och traditioner. Det är ett land som erbjuder mycket för turister – vare sig det är de heliga templen eller romantiska semestrar.

Många människor som kommer till Indien för första gången kan tycka att det är svårt att bekräfta giltigheten av visum för Indien. Innan du reser till Indien måste du känna till visumets giltighetstid eller längd. Visum för Indien beviljas vanligtvis för en till sex månader, beroende på typen av visum. Vissa resenärer kan dock behöva visa ytterligare bevis på returresa och tillräckliga medel när de ansöker.

Läs vidare för att veta mer om giltigheten av visum för Indien.

Vad är Indiens visum?

Det indiska visumet eller e-visumet är ett elektroniskt dokument som du kan ansöka om på en webbplats och få i din e-post. Det är ett obligatoriskt krav för alla besökare till Indien, inklusive medborgare i Storbritannien, EU och Israel.

Du kan ansöka om ett indiskt visum online via https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html . Du kan också fylla i ansökningsformuläret online och skriva ut det. Senare samla in de nödvändiga dokumenten och skicka in dem till den berörda indiska beskickningen i din stat.

När du ansöker måste du skicka in din skannade passkopia och ett färskt foto under ansökningsprocessen. Beroende på vilken typ av visum en resenär vill ha kan du behöva lämna in ytterligare dokument.

Indiens e-visum är obligatoriskt för resenärer att anlända med fartyg eller båt till hamnarna i;

 • Cochin
 • Mumbai
 • Chennai
 • Nya Mangalore
 • Goa

Visum till Indien är också obligatoriskt när du anländer genom dessa 28 utvalda flygplatser. Se till att du bekräftar din inträdesplats i förväg för att undvika olägenheter.

När det är dags att avgå från Indien, använd valfri utresepunkt med en Immigration Check Post, detta inkluderar de giltiga infarterna, dvs hamnar och internationella flygplatser. Annars kan du lämna Indiens gränser genom Nepal vid Raxaul, Jogbani och Banbasa. Du kan också använda Gauriphanta, Rani Gunj, Rupaidiha och Sonouli.

Typer av indiska e-visum

Det finns tre huvudtyper av indiska visum utfärdade av den indiska regeringen. De inkluderar;

 1. E-turistvisum

E-turistvisumet är ett onlineresetillstånd till Indien av turismskäl. Med ett giltigt e-turistvisum kan en resenär ha yogaretreater, besöka turistattraktioner och träffa familj och vänner.

 1. E-affärsvisum

En utlänning som reser till Indien kan ansöka om ett e-företagsvisum för affärsändamål. I Indien kan en utländsk resenär;

 • Delta i affärsmöten
 • Starta ett företag
 • Köp eller sälj eller byt in varor och tjänster
 • Genomför affärsresor
 • Genomföra personalrekryteringar
 • Delta i företagsutställningar eller mässor
 • Delta i ett pågående affärsprojekt
 • Håll en föreläsning under Global Initiative for Academic Networks (GIAN)
 1. E-medicinskt visum

Det indiska e-medicinska visumet är ett digitalt resetillstånd som tillåter utlänningar att söka medicinsk behandling.

E-medicinsk visum är inte tillgängligt för familjemedlemmar utan endast patienten. Den indiska regeringen tillåter dock två blodsläktingar till en innehavare av medicinskt visum att ansöka om ett sjukvårdsvisum.

Krav för visumansökan för Indien

De allmänna kraven för ett visum till Indien är;

 • En skannad kopia av ditt pass, inklusive minderåriga barn. Passet måste ange att du kommer från en stat som är berättigad till visumansökan.
 • Ett giltigt pass, giltigt i minst sex månader
 • Två tomma passsidor
 • Ett nyligen färgat passfoto
 • Ha en returbiljett eller en transitbiljett till en andra destination
 • Bevis på tillräckliga medel för att försörja dig under din vistelse i Indien

Hur länge ska jag vänta på att mitt Indien-visum ska behandlas?

Visumansökan för Indien tar i genomsnitt en vecka för regelbunden behandling av ansökningar.

Brådskande ansökningar tar dock cirka tre arbetsdagar att behandla.

Brådskande ansökningar sparar dig många arbetsdagars väntan jämfört med vanliga ansökningar. Sådana ansökningar är endast tillgängliga för e-turist-, e-medicinska och e-businessvisum.

Hur länge varar Indiens visum?

Från början av 2019 har de utfärdade e-business- och e-turistvisumerna ett års giltighet.

Inom detta ett år garanterar båda visum dig ett obegränsat antal besök i Indien.

Ett års giltighet betyder dock inte att du kan bo i Indien ett år i följd. Hela giltighetstiden på ett år skiljer sig från den maximala längden för varje vistelse i landet.

Längden på vistelsen i Indien beror på typen av visum. Läs vidare om giltighetstid och maximal vistelsetid för den visumtyp du valt.

Giltighet för det indiska turistvisumet

En turist kan använda ett visum för att resa in i Indien obegränsat antal gånger inom ett år.

Ett e-turistvisum tillåter högst 180 dagars vistelseperiod om du har ett Storbritannien, Kanada, USA eller ett japanskt pass. Till exempel kan du besöka Indien tre gånger, varje vistelseperiod är 180 dagar. Medborgare av andra nationaliteter har en garanterad 90 dagars sammanhängande vistelseperiod.

Kom ihåg att använda turistvisum för semester. Om du vill göra affärer, ansök om ett affärsvisum. Blanda inte affärer med semester.

Med ett affärsvisum kan du delta i turistaktiviteter.

Notera;

På grund av coronavirus-pandemin har alla beviljade visum en giltighetstid på 120 dagar. Du kan använda passet för endast en resa, som varar max 30 dagar för att stanna i Indien.

Giltighet för det indiska affärsvisumet

Ett Indien affärsvisum är giltigt i ett år, med obegränsade resor in i landet.

Affärsvisumet tillåter en utlänning att stanna i 180 dagar i följd. Men alla dagar för varje resa på ett enda affärsvisum får inte överstiga 180 dagar. På FRRO kan du ansöka om förlängning av visumets giltighet.

Giltighet för det indiska medicinska visumet

Ett indiskt elektroniskt medicinskt visum har en giltighet på sextio dagar från den dag du anländer till Indien.

Det första datumet du anländer bör inte vara annorlunda, med mer än trettio dagar från det datum du fyllde i när du ansökte om visum.

Du kan resa till Indien två gånger inom sextio dagars giltighetstid. Tänk också på att datumet du planerar att resa måste vara inom sextio dagar efter ankomsten till Indien.

Kan jag ändra mina resplaner till ett senare datum?

Ja, det är möjligt att ändra dina resedatum. Men ditt avresedatum faller inom visumets giltighetstid. Det är inte nödvändigt att informera immigrationen om ditt ändrade resedatum.

Din ingångspunkt i Indien kan också ändras, men bara i godkända hamnar och flygplatser.

Extra tips

 • Se till att din resplan överensstämmer med giltighetsperioderna för att resa med lätthet.
 • Om du planerar att resa, fyll i ett självdeklarationsformulär på https://www.newdelhiairport.in/ i förväg. Ge också korrekt information om dina reseuppgifter för de senaste två veckorna. På samma portal laddar du upp negativa PCR-testresultat gjorda tre dagar före avresa.
 • Alla ankommande passagerare måste ladda ner Aarogya Setu- appen på sina telefoner. Appen registrerar detaljerna om de personer du kommer i kontakt med när du utför dina ärenden.
 • För att stävja spridningen av den nya Covid-19 omicron-varianten införde Indien en obligatorisk karantän den 30 november 2021. Vid ankomsten måste passagerare från högriskländer göra ett PCR-test. Om resultaten är negativa måste du isolera i en vecka och testa igen. När resultatet blir negativt igen kan du börja springa dina ärenden. Om dina resultat är positiva måste du sätta i karantän i en statligt godkänd anläggning. Denna regel gäller alla resenärer från Storbritannien och europeiska länder på “Kategori A-listan.”
 • Den indiska onlinevisumansökan är inte tillgänglig för brittiska medborgare. Istället kommer brittiska medborgare att behöva använda den tidigare processen med pappersvisum. Ansök om ditt pappersvisum hos Visa Facilitation Services (VFS) Global.