Vietnam visum

Hundratusentals semesterfirare i Storbritannien besöker Vietnam varje år, vilket gör det till en av de mest älskade destinationerna i världen. Hanoi erbjuder en avslappnad tillflyktsort för att njuta av traditionellt vietnamesiskt liv och kultur. Samtidigt är Ho Chi Minh (tidigare Saigon) perfekt för en mer urban upplevelse med förstklassiga resorter, restauranger och shopping. Här är en guide till Vietnam-visumet för att boka din semester i denna asiatiska pärla.

Sammanfattning

Kravtyp

Obligatoriskt för brittiska medborgare vid besök som varar mer än 15 dagar

Mening med resa

Turism, affärer eller transiter

Giltig

30 dagar från utfärdandet

In-/utfart

Enda

Behandlingstid

Standardbearbetning: ca. en vecka;

Brådskande behandling: ca. 3 arbetsdagar

Kosta

£49,95

Appliceringsmetod

Online eller på Vietnams ambassad i London

Betalningsmetod

Visa, Mastercard, American Express, PayPal

Vad är ett Vietnam-visum?

Vietnam-visumet eller e-visumet är ett elektroniskt resetillstånd för alla besökare som reser in i Vietnam. Brittiska medborgare är undantagna från visum om deras besök är mindre än 15 dagar. För att stanna längre än 15 dagar måste du ansöka om ditt Vietnam-visum online. Visumet utfärdas av den vietnamesiska immigrationsdepartementet och skickas via e-post, som du skriver ut och behåller tillsammans med dina andra resedokument. Observera att det inte finns något Vietnam-visum vid ankomst, även om vissa resebyråer hävdar att det fortfarande är tillgängligt. E-visumet ersätter visumet vid ankomst helt och hållet.

Typer av visum till Vietnam

Det finns fyra huvudtyper av Vietnam-visum, beroende på hur länge ditt besök är och antalet inresor. 1-månaders engångsvisum till Vietnam är det mest populära visumet för turister och korta affärsresor. För längre besök är 3-månaders enstaka inträde bäst om du planerar att stanna i Vietnam. Slutligen fungerar 1-månaders och 3-månaders visum för flera inresor bäst om du planerar att utforska Vietnam och andra grannländer under din semester.

Krav för visum till Vietnam

Vietnam visumansökan kräver:

 • Ett giltigt pass med minst 6 månaders giltighetstid kvar
 • Minst två tomma sidor kvar i ditt pass

Det finns dock andra ytterligare krav som alla resenärer måste uppfylla för att resa till Vietnam:

 • Resenärer får inte vara deporterade från Vietnam under de senaste 3 åren
 • Resenärer får inte ha några överförbara sjukdomar eller psykiska sjukdomar som kan utgöra ett hot mot din omgivning

När du ansöker om ditt Vietnam e-visum online krävs inga andra dokument, såsom ett passfoto, reseplan eller bevis på pengar. Se upp för visumansökningsplattformar som kräver ytterligare bevis på din identifikation. Ange bara dina uppgifter så som de visas i ditt pass, betala handläggningsavgiften och skicka in din ansökan för att få ditt Vietnam-visum i din e-post.

Om din vistelse i Vietnam är inom 15 dagar får du endast en stämpel på ditt pass för att tillåta din inresa i landet när du anländer. Du behöver inte göra något i förväg innan din resa eftersom det inte finns några formulär för viseringsbefrielse att fylla i.

Vem behöver ett Vietnam-visum?

Alla resenärer som tänker stanna i Vietnam i mer än 15 dagar behöver ett Vietnam e-visum. Sedan 1 juli 2020 måste resenärer nu ansöka om ett nytt visum om de lämnar Vietnam och reser tillbaka inom 30 dagar efter att de har utfärdat visum. Du tillåts endast en inresa per visum, även om 30 dagars giltighetstid inte har löpt ut. Tänk på detta när du planerar din semester, särskilt om det handlar om att besöka vänner eller familj i angränsande asiatiska länder.

Observera att Vietnams gränser är stängda i skrivande stund (juni 2021) på grund av Covid-19-pandemin. Dessutom har Vietnam ännu inte återinfört turistvisum eller visumfria reseavtal, som fortfarande är tillfälligt upphävda.

Hur länge räcker ett Vietnam-visum?

Ett Vietnam-visum är giltigt i 30 dagar, och du kan endast kvalificera dig för en visumförlängning om din vistelse i Vietnam är mindre än 6 månader. Du kan få förlängning på dina engångsvisum max två gånger. Om din vistelse är längre kommer du att behöva förnya ditt visum genom en auktoriserad byrå i Vietnam.

Hur lång tid tar det att få ett Vietnam-visum?

När du ansöker om ditt Vietnam-visum online tar det i genomsnitt en vecka att få ditt visum med standardbehandling, eller tre arbetsdagar för brådskande ansökningar. Onlineansökan för ditt Vietnam e-visum tar cirka 20 minuter från början till slut. Inkludera ditt fullständiga namn som det står på ditt pass, födelsedatum, passnummer, nationalitet och förväntat ankomstdatum.

Hur mycket kostar ett visum till Vietnam?

Du kan ansöka om Vietnam-visumet helt online, för en total kostnad av £49,95. På så sätt slipper du kostnaden för stämplingsavgiften ($25 till $50) och kön till det gamla Vietnamvisumet vid ankomst. Vietnams visumprogram online började 2018 för att ersätta visumet vid ankomst. Du kan betala för ditt onlinevisum till Vietnam med Mastercard, American Express, Visa eller PayPal.

Extra tips

 • Storbritannien är en del av Vietnams program för viseringsundantag, tillsammans med Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Norge, Spanien, Sverige, Ryssland, Japan och Sydkorea. Visumfria resor är tillåtna i högst 15 dagar, men flyg från dessa länder är tillfälligt inställda på grund av Covid-19.
 • Inga nya resenärer kan få ett Vietnam-visum på grund av pandemirelaterade restriktioner, även om webbplatser för online-visumansökningar för Vietnam fortfarande körs.
 • Endast vietnamesiska medborgare får för närvarande resa in i Vietnam och i undantagsfall för medicinsk behandling eller högutbildad arbetskraft. Dessutom måste affärsresenärer som behöver besöka Vietnam få sina visum genom sina affärspartners i Vietnam, inte genom konsulatet eller ambassaden.
 • Alla besökare som kvalificerar sig för att resa till Vietnam måste genomgå en 21-dagars karantänperiod, förlängd från den vanliga 14-dagars karantän som utövas i många andra länder. Dessutom betalar resenärerna alla kostnader relaterade till PCR-tester och karantän.
 • Brittiska resenärer behöver inte ett transitvisum för Vietnam om de inte behöver lämna flygplatsen eller kryssningsfartyget. Ett transitvisum är dock nödvändigt om du ska tillbringa mindre än 24 timmar i Vietnam innan du åker till tredjelandet.
 • Direktflyg från Storbritannien till Vietnam är tillgängliga till Ho Chi Minh City, Hanoi och Da Nang. Resenärer från England kan åka från London eller Manchester, medan skotska turister kan flyga från Edinburgh eller Glasgow direkt till Vietnam.
 • Resenärer från Cardiff kan bara landa i Hanoi, och det finns inga direktflyg.
 • Om du vill få ut det mesta av din semester i Vietnam kan du landa i Hanoi, ta dig till Ho Chi Minh med bil, buss eller tåg, eller njuta av ett Vespa-äventyr genom städer och små städer. Ett skräddarsytt reseföretag kan organisera en oförglömlig resa från ena änden av Vietnam till en annan, lämplig för hela familjen.
 • Håll dig uppdaterad om resenyheter från Storbritannien och Vietnam för uppdateringar om återöppningen av resor mellan de två länderna.

Hisnande Vietnam väntar dig

Från den antika kejserliga staden till den världsberömda matlagningsskolan i djungeln, det ikoniska Unification Palace, till fantastiska, oändliga vikar, Vietnam är ett måste för resenärer från Storbritannien