Vietnam har återöppnat sina gränser för vaccinerade internationella besökare

För första gången sedan mitten av 2020 återöppnar Vietnam gradvis turistsektorn för att välkomna utländska besökare. Enligt tidningen Nguoi Lao Dong fanns det redan två flygningar med utländska turister från Sydkorea och Japan. De landade framgångsrikt i den södra centrala kustprovinsen Khanh Hoa.

Vietnam anslöt sig till de asiatiska grannländerna som den senaste nationen att öppna sina gränser. Fullt vaccinerade resenärer kan besöka utan den obligatoriska 14-dagars karantänen.

Vid ankomst kommer utländska besökare att behöva ett COVID-19 RT-PCR-test. De måste också tillhandahålla bevis på ett negativt test minst 72 timmar före avgång och fullständig vaccination minst 14 dagar före flygningen.

Om testet är positivt kommer de att behöva isoleras på en karantänsanläggning och genomgå behandling under strikta åtgärder.

Ministeriet för kultur, idrott och turism förtydligade också att om besökare hade drabbats av covid-19 tidigare, borde de ha ett återhämtningscertifikat. Utgivningsdatumet bör vara minst sex månader före flygningen.

Besökare behöver också medicinsk eller reseförsäkring som inkluderar behandling av covid-19, med ett minimiansvar på $50 000.

Detta beslut följde på Thailands drag att välkomna turister till vissa områden, som ön Phuket i söder. Nästa steg var att öppna mer framstående platser som Bangkok i slutet av förra året.

Den vietnamesiska regeringen godkände att internationella flygningar återupptas. De kan trafikera mellan Vietnam och utvalda destinationer från 1 januari 2022. De första nio destinationerna som fick godkännande var:

Tokyo Seoul San Francisco eller Los Angeles
Taipei Peking eller Guangzhou Singapore
Phnom Penh Bangkok Vientiane

Vietnam var tvunget att införa strikta gränskontrollåtgärder i början av pandemin för att förhindra spridning och kontrollera infektioner. Även om flytten var framgångsrik till en början, fick turistnäringen en betydande hit.

Tidigare genererade turistsektorn cirka 10-12 % av BNP, motsvarande 31 miljarder dollar i intäkter från 18 miljoner utländska besökare. Under 2020 och 2021 var intäkterna på den lägsta nivån någonsin, med endast cirka 3,8 miljoner utländska besökare.

Landet ökar antalet vaccinationer mot covid-19 från endast 13 % för att komma ikapp andra asiatiska länder.

Vietnams strategi för återöppning

Vietnams strategi är att välkomna fullt vaccinerade utländska besökare i tre faser. Det börjar med specifika områden som Nha Trang, Phu Quoc, Da Nang, Halong Bay, Dalat och Hoi An. Turister besökte dessa områden på paketresor från den 20 november förra året.

Den andra fasen startar från januari 2022, där fler områden kommer att vara öppna för besökare. I juni eller juli 2022 är förväntningarna att landet ska vara fullt öppet.

Tidigare krävde inrikesflygpassagerare fullständig vaccination för att resa. Transportministeriet upphävde denna begränsning från den 21 oktober förra året.

Men passagerare från områden under låsta eller högriskområden behöver fortfarande ett negativt COVID-19-test. Testet bör vara minst 72 timmar före deras flygning.

Passagerare som kommer från andra områden kräver ett giltigt covid-19-intyg. De bör också ha bevis på vaccination och ett negativt covid-19-test.

Vietnam utfärdade också ett tillfälligt erkännande av covid-19-vaccincertifikat från 72 länder. Helt vaccinerade besökare från vissa länder kan besöka Vietnam. Dom är

 • Kanada
 • Frankrike
 • Tyskland
 • USA
 • Storbrittanien
 • UAE
 • Kambodja
 • Italien
 • Singapore
 • Indien
 • Sydkorea och
 • Thailand

Genom ett uttalande bekräftade regeringen att landet bara är öppet när det verkligen är säkert. Han noterade att landet rör sig steg för steg, försiktigt men flexibelt anpassa sig till verkliga situationer av pandemin.

Internationella flyg

Vietnams civila luftfartsmyndighet (CAAV) utfärdade ett meddelande om att återöppningen av gränsen kommer att ske i två faser.

De planerar också att häva karantänkravet för alla fullt vaccinerade utländska besökare. Målet är att återöppna landet senast i juli 2022. Istället för karantän föreslog ministeriet covid-19-testning före avresa och efter ankomst.

Den första fasen innebär att gränsen öppnas igen till specifika städer. Dessa städer har viktiga politiska och ekonomiska relationer med Vietnam. Några av dem inkluderar Los Angeles, Peking, Singapore och Bangkok.

CAAV uppgav att städerna har betydande utländska investeringar i Vietnam. De har också en mycket hög efterfrågan på repatriering på grund av de många vietnamesiska medborgare som bor, studerar och arbetar i diasporan.

Transportministeriet föreslog också att internationella flygningar skulle tillåtas genom Vietnams primära gateways. Under den första fasen kan flygbolagen underlätta fyra flygningar per vecka genom Ho Chi Minh City och Hanoi med cirka 14 000 passagerare.

Den andra fasen kommer att pågå från januari i år eller en månad efter lanseringen av den första fasen. Flyg från fler städer som Frankfurt, Moskva och Kuala Lumpur kan landa i Vietnam om passagerarna följer de uppställda kraven.

Fler vietnamesiska flygplatser som Phu Quoc kommer att kunna ta emot internationella flygningar under den andra fasen.

CAAV planerar att tillåta flygbolag att utföra upp till sju flygningar på varje rutt varje vecka, vilket tar in mer än 40 000 besökare.

Transportministeriet och CAAV kunde dock inte avslöja ytterligare återöppningsplaner efter januari. Förväntningen är att berörda myndigheter ska se över och utvärdera situationen med tiden. De kommer sedan att besluta om de ska återställa operationsnivåerna till hur de var innan pandemin.

Helt vaccinerade besökare utforskar redan Vietnam

Efter nästan två år av resebegränsningar landade över 200 utländska besökare på Phu Quoc i november förra året.

Turisterna njöt av sina semestrar och semestrar på olika hotell utan två veckors karantän. Efter att ha testat negativt använde de vaccinationscertifikat för att delta i aktiviteter och rekreationsevenemang.

Ordföranden för Vietnams administration för turism, Nguyen Trung Khanh , tog emot charterflyget på flygplatsen. Han förklarade att programmet är ett försök att föryngra landets turistindustri. Att åter öppna gränserna är ett sätt att utveckla ekonomin steg för steg för att anpassa sig till det nya normala.

Hälsoministeriet bekräftade att 99 % av de vuxna som bor i Phu Quoc har fullständig vaccination. Detta inkluderar alla anställda som arbetar inom servicebranschen.

Det finns också en plan för att vaccinera barn mellan 12 och 17 år före slutet av 2021.

Lämna en kommentar