Vanliga frågor om Sri Lanka

Sri Lanka ligger i Indiska oceanen och är ett ö-land med en rik historia och kultur. Sri Lanka är känt för sitt te och är också hem för fantastiska naturvyer och imponerande antika tempel som lockar turister från hela världen. Cirka 1,9 miljoner människor reste till Sri Lanka 2019.

Alla resenärer som ska till Sri Lanka behöver ett visum utöver ett giltigt pass för att få komma in i landet.

Se till att kontrollera ditt eget lands resebegränsningar och krav som hänför sig till covid-19-pandemin, samt begränsningarna och kraven för ditt destinationsland innan du planerar din resa. Tänk på att dessa regler kan ändras, så det är viktigt att kontrollera dem ofta.

Vad är ett Sri Lankas visum?

Ett visum är ett dokument som underlättar laglig inresa för en icke-srilankesisk medborgare i landet Sri Lanka och verifierar att besökaren uppfyller kraven för inresa. Visumet anger också längden och arten av en besökares vistelse. Det finns flera typer av lankesiska visum: de vanligaste är besöksvisum, transitvisum och uppehållsvisum. Besöksvisum gäller för affärsresor och för turism. Transitvisum är för resenärer som passerar genom Sri Lanka på väg till en annan destination. Utländska besökare som planerar att stanna i Sri Lanka under längre perioder (tre månader eller längre) kan ansöka om uppehållsvisum. Olika typer av uppehållsvisum finns tillgängliga för anställda, studenter, präster etc.

Vad är en ETA?

Resenärer som besöker Sri Lanka i affärer eller på semester under mindre än 30 dagar kan få ett visumgodkännande i digital form, känt som ett e-visum eller Electronic Travel Authorisation. ETA eller e-visum är ett enklare, snabbare och mer strömlinjeformat alternativ än en traditionell visumansökan. Efter att ha fått ETA-godkännande kommer besökare att beviljas visum vid ankomst till Sri Lanka. De flesta utländska besökare är berättigade att ansöka online för en ETA. Från och med 2012 måste alla besökare som kommer till Sri Lanka i affärs- eller turismsyfte skaffa en ETA, enligt Sri Lankas immigrations- och emigrationsdepartement.

Resenärer rekommenderas att skriva ut en kopia av sin ETA och ta med den på sin resa.

Vilken typ av visum behöver jag för att besöka Sri Lanka?

Vilken typ av visum du behöver för din resa till Sri Lanka beror på vilken typ av visum du har. Om du reser i arbetet kan du ansöka om ett affärsvisum. Om du besöker av personliga skäl som en semester, sightseeing, besöker vänner eller familj, eller andra icke-arbetsrelaterade resor, kan du ansöka om ett turistvisum. Om du planerar att resa in i Sri Lanka under en kort period (två dagar eller mindre) på väg till ett annat land kan du ansöka om ett transitvisum.

Om du planerar att besöka Sri Lanka längre än en månad, eller för långtidsanställning, måste du ansöka om ett uppehållsvisum.

Hur länge är ett Sri Lanka-visum giltigt?

Olika typer av visum är giltiga under olika lång tid. Turistvisum och affärsvisum är giltiga i 30 dagar efter ankomst till passkontrollen i Sri Lanka. Transitvisum är giltiga i 48 timmar. Det är möjligt att förlänga ditt visum upp till 90 dagar genom att besöka Immigration Service Center i Colombo, Sri Lanka och begära en förlängning. Observera att ETA är giltigt i upp till sex månader före ankomst till Sri Lanka, och visumet kommer att upphöra att gälla 30 dagar efter ankomst om det inte förlängs.

Hur mycket kostar ett Sri Lanka-visum?

Enligt det lankesiska departementet för immigration och emigration kostar turistvisum för besökare utanför South Asian Association for Regional Cooperation $35,00 (priserna anges i USD). Affärsvisum för besökare utanför SAARC kostar $40,00.

Transitvisumet är gratis.

En utländsk besökare som vistas i Sri Lanka utan giltigt visum kommer att debiteras 500 USD i straffavgift utöver visumavgiften. Ytterligare avgifter kommer att tillkomma för att förlänga ditt visum utöver den inledande 30-dagarsperioden.

Uppehållsvisum är dyrare än besöksvisum. Uppehållsvisum varierar från $100-200,00, beroende på visumklassificeringen. Vissa undantag finns; till exempel är visumansökningsavgiften avskaffad för utländska makar eller beroende barn till lankesiska medborgare.

Visumansökningsavgiften är ej återbetalningsbar.

När ska jag ansöka om ett Sri Lanka-visum?

Du kan ansöka om en ETA innan du köper flygbiljetter eller bokar en flygresa. De flesta ETA-ansökningar behandlas inom några dagar och är giltiga i upp till sex månader innan ankomst till Sri Lanka. Så det är klokt att ansöka om din Sri Lankas ETA inte mer än sex månader före din resa, men minst en månad före avresa, i händelse av oväntade förseningar.

Hur lång tid tar det att få ett Sri Lanka-visum?

I de flesta fall behandlas Sri Lanka e-visum/ETA-ansökningar på mindre än 72 timmar.

Hur ansöker jag om ett Sri Lankas visum?

Du kan ansöka online om ett ETA/visum på den officiella webbplatsen för Sri Lanka Department of Immigration and Emigration. Du behöver ett kredit- eller betalkort för att göra betalning vid ansökningstillfället. Du måste också ange din passinformation.

Vilken är den officiella webbplatsen för ett Sri Lanka-visum?

Alla Sri Lankas ETA-ansökningar bör behandlas via Electronic Travel Authorization (ETA) officiella webbplats för Department of Immigration & Emigration (DI&E) i Demokratiska Socialistiska Republiken Sri Lanka: http://www.eta.gov.lk/ Medan tredje parts webbplatser tillåter dig att ansöka om och betala för en ETA för att besöka Sri Lanka, rekommenderas besökare att gå igenom den officiella Sri Lankas ETA-webbplats.

Hur kontrollerar jag om mitt Sri Lanka-visum är giltigt?

Du kan kontrollera dina visums giltighet online på: https://eta.gov.lk/etaslvisa/pages/checkStatus.jsp

Du måste ange ditt passnummer, ursprungsland och ETA-bekräftelsekod om du har det.

Behöver jag både ett ETA och ett giltigt pass för att komma in i Sri Lanka?

Ja. Du behöver en giltig ETA (ETA är giltiga i 6 månader före inresa till Sri Lanka) och ett pass som är giltigt i minst sex månader efter ditt ankomstdatum till Sri Lanka.

Vid inresa till Sri Lanka behöver du din ETA, ditt pass och bevis på bokning av returresa.

Hur länge kan jag stanna i Sri Lanka på visum?

Du kan stanna i Sri Lanka i 30 dagar på ett turistvisum eller affärsvisum. Om du vill stanna längre måste du ansöka om förlängning av vistelsen på Immigration Service Center i Colombo, Sri Lanka.

Vad kan jag göra om min ansökan om visum/ETA för Sri Lanka avslås?

Om din ansökan avslås på grund av att du av misstag har angett felaktiga uppgifter kan du eventuellt rätta de felaktiga uppgifterna vid ankomsten. Kontakta Sri Lankas konsulat i ditt land eller närmaste Sri Lankas utomeuropeiska beskickning för hjälp.