Sri Lanka visumkrav

Att besöka vilket land som helst utanför ditt eget kan vara en knepig affär. Oavsett om det är dokumentationen du behöver för att komma in i landet, eller vad du får ta med dig, är det alltid en bra idé att göra lite research.

Var får man ett Sri Lanka-visum?

Det finns flera ställen du kan få ett Sri Lanka-visum.

Du kan ansöka till huvudkontoret för Department of Immigration and Emigration i huvudstaden Colombo, men det är bara ett alternativ om du redan är i landet. Du kan också ansöka på Sri Lankas utlandsbeskickningar. Eller så kan du ansöka när du anländer – även om detta kan vara ett riskabelt alternativ!

De flesta som vill få ett lankesiskt visum gör det med hjälp av ETA-processen online.

Vem kan ansöka om ett Sri Lankas visum?

Medborgare i de flesta europeiska länder och Storbritannien kan ansöka om ett lankesiskt visum utan problem. Invånare i andra länder bör kontrollera listan över berättigade länder på regeringens webbplats.

Andra krav för att ansöka om ett lankesiskt visum med ETA-systemet inkluderar:

  • Du tänker besöka Sri Lanka för en kortare vistelse på upp till 30 dagar. Detta kan förlängas till 90 dagar på begäran.
  • Du är inte journalist eller diplomat.
  • Du arbetar inte för en NGO eller icke-statlig organisation.
  • Du är inte involverad i TV-sändningar eller professionell medieproduktion.
  • Du besöker för affärer eller som turist.
  • Du måste ha ett giltigt pass, och det måste ha minst sex månader kvar innan det går ut.
  • Om du ska resa med minderåriga barn, och båda föräldrarna inte kommer att följa med dem, behöver du skriftligt tillstånd från den andra föräldern eller föräldrarna.

När du ansöker om ett korttidsvisum behöver du inte ha boende, eller ett flyg bokat. Du kommer dock att bli tillfrågad om en del av den informationen när du anländer.

Vad kan du göra när du är i Sri Lanka under ett visum för kortare vistelse?

När du väl har ett Sri Lankas korttidsvisum är det viktigt att komma ihåg att det finns vissa saker du inte kan göra i landet när du är där.

Du kan inte arbeta för något lankesiskt företag eller individ – även om du kan ha affärsmöten med lokala individer och företag. Du får inte heller engagera dig i några politiska aktiviteter, eller några journalistiska utredningar eller arbete.

Bevis på medel

Liksom de flesta länder kräver Sri Lanka att du bevisar att du har ekonomiska medel att försörja dig själv medan du är i landet. Men eftersom minimikravet är $15 per dag, kommer de flesta resenärer från västländer inte att ha några problem att nå denna tröskel!

Bevis på ett returflyg

Ett annat viktigt krav när du reser till Sri Lanka på ett korttidsvisum är att du måste bevisa att du planerar att åka i slutet av din vistelse. Sri Lankas tjänstemän kommer att be att få se din returflygbiljett när du anländer till landet, så se till att den är bokad och att du har den redo!