Sri Lanka öppnar gränserna igen för internationella besökare

Det finns aldrig en speciell tidpunkt att planera för turistresor; vilken dag eller månad som helst är perfekt!

Du kanske arbetar under press så; du vill komma bort från de galna deadlines. Eller så kanske du önskar dig lite kvalitetstid med att koppla av i hängmattan och släppa all oro. Oavsett din anledning är Sri Lanka den ultimata destinationen att vara.

Som tur är är det nu officiellt att ölandet är tillbaka på kartan för internationell turism. Sri Lankas internationella flygplatser och gränser är också öppna. Återöppningen kommer efter att regeringen hävt reseförbud och låsning.

Sri Lanka erbjuder många unika turistmål att besöka. Du kan till exempel ägna dig åt sandstränderna eller överväga att se mosaiklandskap och djurliv.

Även när du planerar att resa är det klokt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över. Din hälsa kommer först; du behöver skydda dig själv. Så nu är frågan, sätter du i karantän eller inte?

Många länder har infört steg för hur man ska hantera internationella ankomster. Östaten har också en “biobubbla” som ett sätt att hindra viruset från att spridas.

Vad är en biobubbla?

En biobubbla är ett arrangemang som begränsar interaktionerna till endast Covid-19-fria personer.

Ofta är det ett arrangemang för stora grupper av människor som anländer till en viss plats. Biobubblan kan innebära rörelsebegränsningar, ibland inom ett B & B.

I de flesta fall kan det finnas regelbundna Covid-19-tester för att säkerställa att bubblan förblir Covid-19-fri.

Hur fungerar Sri Lanka Bio Bubble?

Sri Lankas biobubbla tillåter resenärer att röra sig inom staten. Du måste dock följa säkerhetsprotokollen. Det finns ingen begränsad tid som en turist måste stanna i landet.

Det skulle hjälpa om du följde reglerna för biobubblor under de första fjorton dagarna av din vistelse. Efter två veckor är turister fria att interagera med de lokala samhällena.

Återigen, om du behöver ett “bättre” hotell, flytta enligt Sri Lankas Tourism Ministry Booklet . Det innebär att en turist på en kort resa bara får bo på hotellet hela resan. Men turister som besöker under längre perioder kommer att flytta till hotell efter eget val om de vill.

Regler för “Bio Bubble”

Sri Lanka är bland de få asiatiska stater som tillåter ankomster utan strikta karantänåtgärder.

Men turister har i huvudsak inte friheten att åka vart de än väljer. Sri Lankas koncept med biobubblor tillåter turister att resa runt ön så länge de:

  • Bo på ett av de 52 godkända hotellen av Sri Lankas turistministerium. Dessa hotell har klassificeringen “Säkert och säkert” på nivå 1.
  • Besök platser som godkänts som “säkra” av myndigheterna, eskorteras av en certifierad reseguide . Till exempel behöver Royal Botanic Gardens turister som kommer in som en grupp eller åtföljs av en guide.
  • Använd självständiga transportmedel för varje turistgrupp, arrangerad av en researrangör.
  • Avstå från att interagera med lokalbefolkningen och andra grupper av turister

Viktigt meddelande när du reser till och från Sri Lanka

Vaccination

Resenärer som har fått fullständig Covid-19-stöt kommer inte att gå i karantän vid ankomst eller göra ett PCR-test för dag 01. Andra utan vaccination måste göra ett dag 01 PCR-test och karantän på ett certifierat hotell.

Alla ankommande turister måste följa Covid-19 förebyggande operativa riktlinjer.

Barn i åldrarna 12 till 18 år som reser till Sri Lanka inom två veckor efter att ha fått den första Pfizer-stöten kommer att betraktas som helt utslagna.

Covid-19-testning för barn

Ankommande resenärer i åldern tolv år och äldre måste ha ett negativt Covid-19 PCR-testresultat. Testet ska testas 72 timmar innan ombordstigning och rapporten ska skrivas på engelska.

Ett PCR-test är inte obligatoriskt för alla. Resenärer som har haft virusinfektionen under de senaste tre månaderna kan anlända med covid-fria Rapid Antigen-testresultat. Det skulle hjälpa att göra testet 48 timmar före avgång.

Utöver det bör de komma med ett diagnoskort för att bevisa infektionshistoriken. Positiva PCR- eller Rapid Antigen Test-rapporter är tillåtna (på engelska).

Genomresa

En passagerare har 16 timmar på sig att resa genom Sri Lanka. Du måste ha ett bekräftat anslutningsflyg på Bandaranaike International Airport.

Hälsodeklarationen

Passagerare som anländer till någon flygplats i Sri Lanka måste personligen fylla i hälsodeklarationsformuläret online. Innan de går ombord ska de ladda upp de nödvändiga dokumenten, såsom vaccinationsjournaler. De ska ha en QR-kod i mjuk eller papperskopia vid ankomst.

Du kan skicka in ditt hälsodeklarationsformulär online på https://airport.lk/health_declaration/index .

För fler riktlinjer för Sri Lankas hälsoministerium, klicka här .

Extra tips

  • Alla resenärer måste få ett onlinevisum eftersom det är en av de nödvändiga dokumenten du behöver. Ladda också ner Visit Sri Lanka-appen på din digitala enhet, som används för kontaktspårning. Appen lagrar även dina testresultat och boendebokningar.
  • Sri Lanka har mildare Covid-19-regler, till skillnad från länder som Hong Kong. Medan du är på “biobubblan”-planen kan du använda faciliteter som gym, pooler och salonger.
  • Beroende på vistelseperioden kan du genomgå täta Covid-19-tester; Åtminstone två gånger.
  • Tänk på att du måste betala 12 USD för sjukförsäkring. Du behöver också 40 USD extra för varje Covid-19-test du gör.
  • Att bära masker och upprätthålla social distans är obligatoriskt för alla. Brott mot dessa protokoll kan leda till böter på 10 000 LKR eller riskera sex månaders fängelse.

Lämna en kommentar