Kenya Visa Vanliga frågor

Kenya har redan återöppnat sina gränser för internationella turister och affärsmän. Äntligen kan du planera din resa för att utforska den rika kulturen, djursafarierna och sandstränderna vid kusten i behagligt väder.

Det är viktigt att notera att sedan 1 januari 2021 ; det är inte möjligt att få visum vid ankomst. Alla visumansökningar bör vara innan du kommer, eftersom du måste visa upp e-visumet vid inresan.

Generella frågor

Behöver jag ett visum för min semester i Kenya?

Ja, alla resenärer som reser in i Kenya kräver visum. Barn under 16 år behöver dock endast uppvisa legitimationshandlingar.

Vad är giltighetstiden för e-visumet?

Kenya e-visum är giltigt i tre månader från och med när du får visumet. Du kan bara stanna i Kenya i högst 90 dagar från ditt ankomstdatum om du besöker för turism eller affärsändamål.

Om du vill lämna och återvända till Kenya innan de 90 dagarna, behöver du ett nytt visum andra gången. Du kan dock inte ansöka om dubbelvisum medan du fortfarande är i Kenya, så du måste ansöka utanför Kenya även om det aktuella visumet fortfarande är giltigt.

För ett transit-e-visum kan du stanna upp till 72 timmar.

Vilken typ av visum behöver jag för att komma in i Kenya?

Om du planerar att stanna i Kenya i mindre än 90 dagar kan du ansöka om ett e-visum online. Du kommer att få en länk via e-postmeddelandet du använde i din ansökan. Det är bäst att skriva ut två eller fler exemplar eftersom du måste visa upp en kopia vid inträde.

Om du planerar att stanna längre än 90 dagar måste du ansöka om ett fysiskt visum. Detta gäller även om du inte uppfyllde kraven för e-visum.

Du kan ansöka om ett fysiskt visum på Kenyas ambassad, men det är dyrare och har ett mer komplext ansökningsförfarande.

När ska jag skicka in min ansökan om ett Kenya e-visum?

Din e-visumansökan kommer att få godkännande tre månader till ditt förväntade ankomstdatum, även om du ansöker tidigare. Det är dock tillrådligt att se till att du skickar in din ansökan minst tre dagar till ditt ankomstdatum.

Behöver barn också ansöka om e-visum?

Barn under 16 år behöver inte ansöka om e-visum. De behöver endast uppvisa giltiga id-handlingar och en returbiljett vid ankomst.

Från 17 år och uppåt kommer individen att behöva ett e-visum och ett giltigt pass. Visumavgifterna är desamma som för vuxna.

Kan jag förlänga mitt e-visum till Kenya?

Ja, du kan bara förlänga din e-visumperiod en gång, från 90 till 180 dagar. Du måste besöka Immigration Service Headquarters i Nairobi för att göra det.

Jag har mitt visum, finns det något annat jag borde göra?

Bekräftelsemailet kommer att ha en länk till visumet, som du sedan laddar ner och skriver ut. Du behöver bara visa upp en kopia med ditt pass när du kommer.

Kommer Coronaviruset (Covid-19) att påverka min resa till Kenya?

Innan du reser är det viktigt att bekräfta om du följer alla covid-19-regler i Kenya. Beroende på den kenyanska regeringens direktiv ändras de från tid till annan.

Även om den kenyanska regeringen inte kräver bevis på vaccination, behöver du ett covid-19-testintyg. Covid-19 PCR-testet bör vara 96 timmar eller mindre innan avresan till Kenya.

Barn under fem år är undantagna från detta test.

Frågor om visumansökan

Var ansöker jag om mitt Kenya-visum?

Om du kommer från Storbritannien eller något annat europeiskt land, skickar du bara in din visumansökan online .

Är gruppapplikationer tillåtna?

Det är inte ett krav att skicka in en gruppansökan, men det kommer att spara dig från för mycket upprepning eftersom informationen är liknande. Varje person betalar visumavgiften individuellt.

Vilka uppgifter behöver jag för ansökan?

Efter att ha angett den grundläggande informationen på visumansökningsformuläret måste du ladda upp ett foto i passstorlek och en passskanning.

Den ytterligare information du behöver inkluderar:

  • Bokningsbekräftelse från en resort, ett hotell eller ett boende eller ett inbjudningsbrev från en kenyansk invånare eller företaget du kommer att besöka där så är tillämpligt
  • Detaljer om din returresa eller vidareflygning för transitvisum
  • Om du bor med familj eller vänner, ta ett foto eller skanna värdens ID eller pass

Vad kostar ansökan om visum för Kenya?

Ett enda visum för Kenya kostar 130 EUR, utan extra transaktionskostnader. Detta pris inkluderar konsulära avgifter, ansökningskostnader och moms.

Vilka är betalningsmetoderna för mitt visum?

Du kan slutföra onlinebetalningen via MasterCard, Visa eller American Express.

Hur och när ska jag få mitt visum för Kenya?

När du har skickat in din ansökan får du ett bekräftelsemail. Du bör få ditt visum om cirka åtta dagar, men det kan ta längre tid eftersom granskningen är manuell.

Efter godkännande kommer du att få ett SMS-meddelande och ett e-postmeddelande med en länk till sidan för nedladdning av visum.

Måste jag besöka ambassaden eller konsulatet när som helst?

Nej, du kommer bara att göra det om du planerar att stanna i Kenya i mer än 90 dagar eller om din onlineansökan misslyckas.

Måste jag ha en hotell- eller flygbekräftelse innan jag ansöker om visum?

Ja, du måste visa upp en bokningsbekräftelse från valfritt boende eller din värds adress om du bor med vänner eller familj. Du behöver också information om ett retur- eller vidareflyg när du ansöker om visum.

Jag är inte säker på mitt exakta ankomstdatum i Kenya; Är det ett problem?

Om ditt ankomstdatum skiljer sig från det du angav på ansökningsformuläret, är det okej om det infaller mellan 30-60 dagar från det förväntade ankomstdatumet.

Du kan anlända upp till 30 dagar före eller 60 dagar efter det datum du fyllde i.

Frågor angående visum

Kan jag använda mitt visum för att bedriva affärer eller arbeta i Kenya?

Nej, du behöver ett särskilt arbetstillstånd från ambassaden för att arbeta i Kenya. Om du reser i affärer måste du ange det i ansökningsformuläret. Om din arbetsgivare är utanför Kenya kan du endast bedriva verksamhet i Kenya för ett affärsvisum.

Hur presenterar jag mitt foto eller passskanning?

När din betalning är klar kommer en uppladdningssida att dyka upp. Du kan ladda upp fotot i passstorlek och passskanningen i valfritt filformat.

Ska jag ansöka om ett nytt visum om jag får ett nytt pass efter att ha skickat in min ansökan?

Ja, ditt visum länkar exakt till ditt pass och passnumret du använde i ansökan. Om du får ett nytt tillstånd, se till att du ansöker om ett nytt visum.

Ändra eller avbryta en applikation

Jag gjorde några fel när jag fyllde i ansökningsformuläret; Vad gör jag?

När inlämningen väl har lyckats är det omöjligt att justera eller ändra några detaljer. Eventuella fel kan leda till avslag på viseringsogiltigförklaring, men du kan ansöka om ett nytt visum i ett sådant fall.

Om du märker några misstag efter att du fått ditt visum är det bäst att ansöka om ett nytt även om det verkar giltigt. Kenyanska myndigheter kan neka dig inträde om informationen är felaktig.

Kan jag ändra eller avbryta min ansökan?

När din ansökan behandlas är det inte möjligt att avbryta den. Behandlingen sker cirka fem minuter efter betalningsbekräftelsen.