Kambodja öppnade igen sina gränser för internationella vaccinerade resenärer

Resebranschen i Kambodja har anledning att fira efter att regeringen oväntat beslutat att skrota karantän för alla vaccinerade resenärer.

Det sydostasiatiska landet hävde rese- och inreseförbud efter 18 månader. Detta drag är i harmoni med grannländerna Thailand och Bali i Indonesien.

Genom ett ljudmeddelande på sin Facebook-sida meddelade premiärminister Hun Sen att utvalda personer nu kan resa genom Kambodja i sin helhet utan att gå igenom karantän. Det finns;

  • Alla fullt vaccinerade turister
  • Regelbundna resenärer, och
  • Affärsmän

Detta beslut ersatte den tidigare planen att återöppna berömda stränder för besökare som Koh Rong, Dara Sakor och Sihanoukville från och med den 30 november.

Han beordrade turistministeriet, hälsoministeriet och andra relaterade sektorer att följa dessa åtgärder. Han tillade också att beslutet var snabbt att öppna landet igen.

Vid ankomst är det enda kravet ett PCR-test, och om det visar sig negativt kan de röra sig var som helst som de vill. De kommer att behöva ta två negativa covid-19-tester – ett 72 timmar eller mer före resan och ett när de anländer till Kambodja.

Ovaccinerade besökare måste sätta sig i karantän

Vid ankomsten till Kambodja kommer ovaccinerade resenärer fortfarande att behöva sätta sig i karantän i 14 dagar. De ska också göra ett PCR-test innan de får tillåtelse att röra sig fritt.

Kambodja säger att premiärministern beslutar att stärka ekonomin

Kambodja är det första asiatiska landet att ta bort restriktioner och helt öppna sina gränser. Det är en lättnad för den försvagade turistnäringen. Bara förra året sjönk intäkterna från denna industri drastiskt från cirka 5 miljarder dollar 2019 till endast 1 miljard dollar 2020. Nedgången speglade en drastisk nedgång från mer än 6,6 miljoner besökare till 1,3 miljoner utländska ankomster året efter.

Resebranschen har med spänning väntat på full återöppning eftersom vaccinationstalen i Kambodja fortsätter att stiga. Enligt All Dreams Cambodia är landets vaccinationskampanj en otrolig bedrift.

Verkställande direktören, Jacques Guichandut , var nöjd med resultatet. Han delade de fantastiska nyheterna via sin LinkedIn och hänvisade till Kambodja som “ett litet land med ett stort hjärta”. Som det första sydostasiatiska landet att öppna gränser utan restriktioner tackade han Kambodjas kungliga regering för att de tagit ledningen. Han bekräftade att landet är redo att välkomna alla.

Han vädjade tidigare för att gränsen skulle öppnas igen och sade att turismen stod för cirka 20% av ekonomin före pandemin. De kinesiska invånarna kommer inte att kunna resa förrän andra eller tredje kvartalet 2022. Därför finns det ett behov av att rikta in sig på alla internationella marknader.

Han visade att det enda sättet att locka internationella besökare är att ta bort restriktionerna och begränsningarna för att hela landet öppnar igen.

För att stödja sitt argument observerade han hur mer än hundra länder världen över är redo att ta emot fullt vaccinerade besökare, som;

  • Thailand
  • Costa Rica och
  • Kroatien

Människor har nu friheten att välja var de vill resa och ta semester. Det betyder att de bara kommer att resa till Kambodja om landet främjar gynnsamma förhållanden.

Kambodjas vaccinationsstatus

För närvarande är Kambodja det 11:e mest vaccinerade icke-europeiska landet globalt. Det är också där alla vuxna har fått vaccinationen. Phnom Penh är den mest vaccinerade huvudstaden, med mer än 95 % av invånarna som får minst en dos.

Efter att gränsen öppnats igen för helt vaccinerade utlänningar är den allmänna förväntningen en föryngring inom turistnäringen. Kambodja har så mycket att erbjuda som en av Asiens främsta attraktioner, men pandemin tvingade fram en avstängning som gradvis avbröt alla intäkter.

Den framgångsrika återöppningen bär utmärkta nyheter eftersom det kommer att vara första gången som nya Hyatt Regency Phnom Penh öppnar sina dörrar för gäster efter lanseringen i januari. Herman Kemp, hotellets generaldirektör, uttryckte sin tacksamhet för tillgången till vacciner.

Han är övertygad om att eftersom 99 % av personalen har full vaccination, är de i den bästa positionen att genomföra stränga hygienåtgärder som förberedelse för den förväntade ökningen av internationella besökare.

För att citera honom, “Om Kambodja fortsätter på den nuvarande vaccinationsbanan kommer vi troligen att bli det första landet i Sydostasien som öppnar för turister”.

“När det händer ser jag fram emot att välkomna internationella gäster till vår vackra fastighet och visa dem allt som denna fantastiska stad har att erbjuda.”

Återöppningsstrategin

Kambodjas återöppningsprocess har faser, som börjar med Koh Kong-öarna i Thailandsbukten och Sihanoukville-provinserna.

Alla resenärer som planerar att besöka måste visa bevis på att;

  1. De har full vaccination
  2. Resultat från ett giltigt PCR-test, och
  3. Ett bekräftat förbokat hotell eller boende.

Efter att ha stannat i fem dagar är de fria att flytta och besöka andra destinationer inom landet.

Siem Reap-provinsen följer efter som den andra provinsen utan karantänrestriktioner. Efter en 5-dagars vistelse kan resenärerna röra sig fritt.

Direktören för Phare, The Cambodian Circus , Said Dara Huot, är optimistisk att Kambodjas strategier för att stävja pandemin har mycket att lära oss. Han noterar att landet för närvarande har den mest vaccinerade befolkningen i regionen, som rankas högt i världen.

Människors anpassning till det nya normala och lära sig att hantera covid bidrog avsevärt till att eliminera obligatoriska åtgärder som tvingade fram stängning av byggnader, marknader och samhällen.

De som testar positivt kan isolera, behandla och återhämta sig hemma utan stigma. Den totala återöppningen av gränsen är befriande, och de rationella strategierna kommer för alltid att finnas kvar som en fallstudie om hur Kambodja manövrerade pandemin.

“Vi ser fram emot att välkomna internationella besökare med öppna armar. Phare Circus Artists hade sin premiärföreställning i Frankrike med full stående ovation. Vi kommer att välkomna turister och artister igen med en stående ovation till deras prestation som möjliggjorts av Kambodjas regerings strategier för att hantera Covid.”

Lämna en kommentar