Giltighet för visum till Kenya

Kenya är ett vackert afrikanskt land, populärt för sina berömda safariparker och viltreservat. De flesta besökare njuter av att semestra i kustregionen, på de vackra sandstränderna och hisnande solnedgångarna.

Om du tänker besöka landet, vet att Kenya e-visum är obligatoriskt för alla utländska personer som planerar att besöka Kenya. Medborgare från mer än 160 länder med giltiga pass är berättigade till ett kenyanskt visum.

Vissa nationer är undantagna från visum i upp till 90 dagar, även om de flesta är afrikanska länder. De inkluderar:

Sydafrika (upp till 30 dagar) Brunei Kiribati Lesotho
Barbados Bahamas Malaysia (upp till 30 dagar) Namibia
Belize Botswana Malawi Nauru
Burundi Cypern Maldiverna Uganda
Dominica Eswatini Papua Nya Guinea Rwanda
Etiopien Gambia Saint Kitts och Nevis San Marino
Fiji Ghana St. Vincent och G. Saint Lucia
Grenada Salomonöarna Samoa Seychellerna
Mauritius Jamaica Sierra Leone Singapore
södra Sudan Tanzania Tonga Trinidad och Tobago
Tuvalu Vanuatu Zambia Zimbabwe

Nationaliteter som kräver ett referensvisum

Medborgare från vissa nationaliteter kräver ett hänvisningsvisum, inklusive:

Afghanistan Armenien
Irak Kosovo
Libanon Libyen
Palestina Somalia
Syrien Tadzjikistan
Jemen

Kenya e-visum

Kenya e-visum är acceptabelt vid alla infarter till Kenya. När du presenterar e-visumet för en immigrationstjänsteman får du ett besökspass bifogat ditt pass.

Sedan 1 januari 2021 måste alla besökare skaffa ett e-visum innan ankomst. Visum vid ankomst utfärdas inte längre i Kenya eller på någon ambassad eller konsulat.

Som medborgare från ett berättigat land tillåter e-visumet dig en enda inresa för turism eller affärsändamål. För barn under 16 år behöver du endast uppvisa id-handlingar vid inresan utan att ansöka om visum.

Giltighetstiden på visumet anger hur länge du får vistas i Kenya. Oavsett vilket ankomstdatum du angav på visumansökan, och den maximala vistelsetiden börjar från det exakta ankomstdatumet.

Giltighetstid för Kenya-visumet

Kenyas e-visum är giltigt i exakt tre månader, beroende på när du skickade in visumansökan. När du har fått godkännande måste du ange landet inom denna period. Om du inte använder visumet blir det ogiltigt, så du måste ansöka om ett nytt online.

Om du tänker resa till Kenya flera gånger regelbundet kan du välja mellan ett engångsvisum och ett Kenyavisum för flera inresor.

De flesta affärsmän föredrar visum för flera inresor eftersom det inte behövs en ny visumansökan före varje resa. Ansökningsprocessen är dock mer komplex och tar längre tid.

 1. Enkelt inträdesvisum

Single Entry Visa ger dig inträde till Kenya under korta perioder, antingen för affärer eller turism. Giltighetsperioden är endast tre månader, men om du reser till grannländerna Uganda och Tanzania har du tillstånd att åter resa in i Kenya under de tre månaderna.

Krav för ett engångsvisum

 • Ett giltigt pass med minst sex månader till utgång och tre på varandra följande tomma sidor
 • Ett nyligen färgat fotografi i passstorlek
 • Visumavgift på £74,95 per person

Ytterligare bilagor

 • Om visumet är för turiständamål behöver du bevis på hotellbokningsbekräftelse och en returbiljett som anger ankomst- och avresedatum, avreseort och flightnummer.
 • Om du reser i affärer, se till att du har ett inbjudningsbrev från ett företag eller affärsenhet, en kopia av företagets registrerings- eller bolagsbevis och en ID-kopia av brevets undertecknare.
 • Om du besöker familjen behöver du ett inbjudningsbrev från dem, värdens officiella identitetshandling och en returbiljett som anger ankomst- och avresedatum, avreseort och flightnummer.
 1. Genomresevisum

Kenya Transit Visa tillåter en enkel inresa och är giltigt i upp till 72 timmar. Men om du anländer till Jomo Kenyatta flygplats genom ett internationellt flyg, stannar inom det internationella transitområdet och åker på ett internationellt flyg, behöver du inte ansöka om ett transitvisum.

 1. Visum för flera ingångar

Giltighetstiden för ett visum för flera inresor är mellan sex månader och ett år. Det är mest fördelaktigt för besökare och affärsmän som reser in i Kenya många gånger om året. Direktören för Immigration Services i Nairobi ansvarar för godkännandet, som tar cirka en till två veckor.

För att få detta visum behöver du ett officiellt brev från din arbetsgivare eller ditt företag som anger längden på din vistelse.

Krav för ett visum för flera inresor

 • Ett giltigt pass med minst sex månader till utgång och tre på varandra följande tomma sidor
 • En ej återbetalningsbar avgift på £8,1 ($11)
 • Visumavgift på £223 ($101)
 • Ett nyligen färgat fotografi i passstorlek
 • Ett officiellt brev från arbetsgivaren eller företaget som anger orsakerna till flera besök och visumets giltighetstid
 • Inbjudningsbrev från organisationen du ska besöka eller från din värd. För elever, ett rekommendationsbrev från skolan eller arbetsgivaren för att ange besökets skäl.
 • Ditt visumansökningsbrev
 • Bevis på anställning som ditt personal-ID eller en kopia av ditt kontrakt
 • Tre nyligen genomförda viseringar för en eller flera inresor
 1. Remitterat visum

Om du är medborgare av de nationaliteter som anges i den andra tabellen, behöver du ett hänvisningsvisum för att komma in i Kenya. Direktören för immigrationstjänster i Nairobi är ansvarig för visumgodkännandet.

Remitterade visum tar längre tid att behandla, så det är bäst att ansöka minst fyra veckor före det planerade resedatumet.

Maximal vistelselängd i Kenya tillåten av e-visum

Besökare som kommer in i Kenya har tillåtelse att stanna i högst 90 dagar, från och med ankomstdatum. Dessa 90 dagar bör vara på en enda resa för ett engångsvisum.

Om du lämnar Kenya innan de 90 dagarna löper ut visumet automatiskt, så du behöver ett nytt om du vill återvända inom samma period.

Förlängning av den maximala vistelsetiden i Kenya

Efter den vanliga 90-dagarsgiltigheten kan du bara förlänga ditt besök en gång, upp till 180 dagar. Förlängningen är dock inte garanterad, eftersom beslutet enbart beror på immigrationsmyndigheten i Kenya.

Giltigheten för Kenya-visumet kan löpa ut i förtid

Det finns vissa fall där visumets giltighet löper ut innan standarden 90 dagar. Till exempel kan ditt pass vara mindre än sex månader från ditt ankomstdatum, eller det finns misstanke om att du inte uppfyllde visumkraven.

Det är därför avgörande att följa de korrekta procedurerna, se till att du skickar in giltiga dokument och följa de lokala myndigheterna när du anländer till Kenya.

Vid ankomsten kommer immigrationstjänstens stämpel på ditt pass att ange det sista datum du måste lämna landet.

Ytterligare anmärkningar

 • Visumhanteringsavgiften återbetalas inte
 • Eventuella ofullständiga ansökningar kommer inte att godkännas
 • Att ha ett e-visum ger dig inte den ultimata behörigheten att komma in i Kenya, även om det är giltigt. Immigrationstjänstemannen vid inresan kan neka dig tillstånd att resa in i Kenya om du inte uppfyller immigrationskraven eller om din närvaro strider mot nationella intressen.
 • Om du bedriver någon verksamhet eller får anställning utan att det krävs pass eller tillstånd är ett brott.
 • Du måste skaffa visum innan du reser in i Kenya, inte vid ankomst
 • Se till att du skriver ut kopior av ditt e-visum för att visa upp vid inresan
 • Godkännandeprocessen tar minst två arbetsdagar för att säkerställa att du skickar in din ansökan i tid
 • Varje vuxen som besöker Kenya måste skicka in en e-Visa-ansökan via sitt e-Visa-konto. Om du har barn kan du använda ditt konto för att skicka in ansökningar.
 • Handläggningen av visumansökan sker en månad före beräknat ankomstdatum, även om du ansöker tidigare.
 • Giltighetstiden börjar när visumet godkänns, ofta åtta dagar efter inlämning eller fyra dagar i brådskande fall
 • Det finns specifika COVID-19-åtgärder och krav för internationella besökare; se till att du får uppdaterad information här